Αναβίωση του εθίμου του Άγιστρου και κλήδονα στην Επίδαυρο

 

Ανοίξιτι του κλήδουνα

τσι στρώσιτι χουρτάρια

για να πιράσ’ γη γυναίκα μ

μι τα στραβά πουδάρια.

 

Ανοίξιτι του κλήδουνα

να βγει χαριτουμένους

να βγει τσι ένας γδόχειρας

μι τα μαλλιά τλιμένους.

 

Τη Κυριακή ‘σι πέρδικα

τη σκόλη ΄σι τρυγώνα

άμα σι δω καθιρμινή

εισ΄ ίδια αχιλώνα.

 

Με αυτά τα τετράστιχα αναβίωσε το έθιμο του τόπου μας  στην όμορφη Επίδαυρο. Η εκδρομή μας, με το λεωφορείο ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, στις 23-6-2018.  Ένας καφές στον Ισθμό και στη συνέχεια, από την παραλιακή  πήγαμε  προς Παλαιά Επίδαυρο. Επισκεφτήκαμε το Μοναστήρι της Παναγίας του Καλαμίου, ένα όμορφο μοναστήρι χτισμένο με πολύ μεράκι και τέχνη και με πολλά ψηφιδωτά,  σε μια τοποθεσία μαγευτική.   Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου Επιδαύρου, τον διασημότερο σε όλο τον αρχαίο κόσμο, τόπο ίασης ασθενών.

Πέρασε η ώρα χωρίς να το καταλάβουμε και επόμενος προορισμός μας η ταβέρνα ΚΟΡΩΝΙΣ στο Λυγουριό, για να ‘’πηδήξουμε τα κάψαλα’’.

Η φωτιά στη μέση της αυλής  με τα στεφάνια της πρωτομαγιάς να καίγονται, όλοι μας  πηδήξαμε τα κάψαλα τρείς φορές,  για να εξυγιάνει η φωτιά  όπως λέμε  το κακό,  τιμώντας έτσι  το έθιμο του Άγιστρου – κλήδονα, λέγοντας το παρακάτω τετράστιχο. 

 

Άγιστρου, παράγιστρου

πέτρα στου τσιφάλι σου

σίδηρου στη μέση σου

τσι  σκατά στου φέσι σου.

Σ ένα τραπέζι σκεπασμένη με ένα κόκκινο μαντήλι η Σόνια Μουτζουρέλη και γύρω - γύρω εμείς, περιμέναμε να βγάλει τα αντικείμενα, ‘’το  ριζικό ή το σημάδι’’ που είχε ρίξει ο καθένας μας σ ένα  ‘’χαρανί’’  που είχε δώσει ο Βασίλης Λούπος. 

Η Ειρήνη Οικονομίδου-Καραφύλλη και  ο Σταύρος Αγοραστός, που ήταν ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές και ο φίλτατος  Παναγιώτης Λιζίδης ,  διάβαζαν τα δίστιχα ή τα τετράστιχα  για τον καθένα πριν βγει το ‘’ριζικό του’’,   πολλά από τα οποία ήταν αδιάντροπα ! Όταν τελείωναν όλα τα αντικείμενα, η Σόνια  άδειασε το νερό πάνω σε όσους βρίσκονταν γύρω της  μουσκεύοντάς τους.

Τέλος, πριν την επιστροφή μας, απολαύσαμε τον καφέ μας συνοδευόμενο με γλυκό και παγωτό στη πανέμορφη παραλία της Παλαιάς Επιδαύρου.

Ευχαριστούμε τη συγχωριανή μας Μαριάνα Παγουτέλη, που όπως και πέρυσι, έφερε το πρωτομαγιάτικο στεφάνι από το σπίτι της, που καίγοντάς το, αναβιώσαμε στην κυριολεξία το έθιμο !

 

ΚΕΙΜΕΝΟ : Σταύρος Αγοραστός  Μέλος του Δ.Σ.

Φωτογραφίες :  Ειρήνη Οικονομίδου- Καραφύλλη- Πόπη  Δημέλη

     

 

    Επιστροφή στην αρχική σελίδα.