ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ MYTILENIAN SOCIETY OF AMERICA
33-05 31 Avenue, Astoria NY 11106, (718)-726-6611, Established: 1912
15 Μαρτίου 2018

 

 

Ο Σύλλογος Μυτιληναίων Αμερικής  θα συμμετέχει για το Συλλαλητήριο, που θα γίνει την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 στην Νέα Υόρκη, για τα Δίκαια της Μακεδονίας.  Οργανωτές του Συλλαλητηρίου για την ΜΑΚΕΔΟΝIA είναι η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης και η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής.
Μεταξύ  άλλων, στο Συλλαλητήριο θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

 

To   Συλλαλητήριο της Νέας Υόρκης  για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 

 

 

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Ομιλία του Δρ. Ιωάννη Κουρτζέλλη στην Νέα Υόρκη

Του Μιχάλη Χριστοδούλου

 

Με επιτυχία έγινε η ομιλία του Δρ. Ιωάννη Κουρτζέλλη στο Πολιτιστικό Κέντρο των Μυτιληναίων στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, την Δευτέρα 11 Απριλίου 2016, με θέμα: «Η συνεισφορά της Λέσβου στον Ελληνικό Πολιτισμό». Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής Μιχάλης Μπάνης και η καθηγήτρια Μαίρη Παπουτσή απένειμαν τιμητική πλακέτα στον Δρ. Ιωάννη Κουρτζέλλη για τα επιτεύγματα του στην Αρχαιολογία.

 

Οργανωτές της εκδηλώσεως ήταν o Σύλλογος Μυτιληναίων Αμερικής, το Ίδρυμα «Χρήστος και Μαίρη Παπουτσή», η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής και ο Οργανισμός Ελληνικής Παιδείας Αμερικής. Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον υπεύθυνο της εκδηλώσεως Μιχάλη Χριστοδούλου, ο οποίος ανέφερε ότι η εκδήλωση έχει διοργανωθεί με την πρωτοβουλία του Χρήστου και της Μαίρης Παπουτσή. Με χαρά πρόσθεσε ότι ο Χρήστος Παπουτσής κατάγεται από τη Βατούσα της Λέσβου και το Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης, ενώ η Μαίρη Παπουτσή κατάγεται από την Αρκαδία και την Λακωνία. Ο Δρ. Κουρτζέλλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγιάσο, ένα πανέμορφο χωριό χτισμένο στον Όλυμπο της Μυτιλήνης.

 

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Αγιάσος μπορεί να είναι υπερήφανη για ένα ακόμη σημαντικό της παιδί τον Αρχιµανδρίτη Μεθόδιο Κουρκουλή που ήταν Εκκλησιαστικός Προϊστάµενος του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας της Νέας Υόρκης. Το 1912 ο Πλωµαρίτης από το Μπουρό Ευστράτιος Αθανασιάδης και ο Αγιασώτης Μεθόδιος Κουρκουλής πρωτοστάτησαν για να οργάνωσουν στην Νέα Υόρκη έναν Λόχο Εθελοντών που ονομάστηκε Λεσβιακή Φάλαγγα. Στις 6 Δεκεµβρίου 1912, η Λεσβιακή Φάλαγγα πολέµησε στην πρώτη γραµµή της µάχης στον Κλαπάδο για να ελευθερώσει τα ιερά χώματα της Πατρίδος μας της Μυτιλήνης. Ο Μεθόδιος Κουρκουλής, κατά κόσµον Δηµήτρης Παναγιώτη Χατζηβασιλείου, γεννήθηκε το 1862 στην Αγιάσο και απεβίωσε 9 Απριλίου 1941 στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Τα στοιχεία αυτά για τον Μεθόδιο Κουρκουλή τα διαβάσαμε σε άρθρο της Δρ. Κωνσταντίνας Βάκκα-Κυριαζή στο Περιοδικό «Αγιάσος», τεύχος 199. Επίσης θέλουμε να προσθέσουμε ότι το 2006 με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής Αλέξανδρου Ευαγγελινού, που έχει ρίζες στην Αγιάσο από τον παππού του Ευστράτιο Ευαγγελινό, εκδόθηκε το βιβλίο «Κώδηξ της Ελληνικής Σχολής Αγίας Παρασκευής». Στο βιβλίο αυτό βλέπουμε ότι ο Δηµήτριος Π. Χατζηβασιλείου διορίστηκε Σχολάρχης στην Αγία Παρασκευή το 1886.

 

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής Μιχάλης Μπάνης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι ο Σύλλογος Μυτιληναίων Αμερικής ιδρύθηκε με σκοπό, μεταξύ άλλων, να προβάλει την πολιτιστική μας κληρονομιά, να διδάξει στα παιδιά μας να αγαπούν και να είναι υπερήφανα για το νησί μας την Μυτιλήνη και την Πατρίδα μας την Ελλάδα. Διευκρίνισε ότι «σήμερα ο ομιλητής μας, αρχαιολόγος Δρ. Ιωάννης Κουρτζέλλης, θα μοιραστεί μαζί τους τις γνώσεις που έχει αποκτήσει για τον αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό και ειδικότερα τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στο νησί της Λέσβου».

 

Ο Χρήστος Παπουτσής στον χαιρετισμό του μίλησε για τα παιδικά του χρόνια, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη προς τους γονείς του. Επισήμανε ότι το «Ίδρυμα Παπουτσή» με συνεργασία με την Επιτροπή Κλασσικών Διαλέξεων του Πανεπιστημίου του Νιού Χαμσάιρ (“Advisory Board of the John C. Rouman Classical Lecture Series at the University of New Hampshire”) προσκάλεσαν τον Δρ. Κουρτζέλλη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για να δώσει μια σειρά διαλέξεων στο University of New Hampshire, στο Harvard University, στο Columbia University, και στο Πολιτιστικό Κέντρο των Μυτιληναίων στην Αστόρια της Νέας Υόρκης. Ακόμη ανέφερε ότι ο Δρ. Κουρτζέλλης έχει σπουδάσει Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολιτιστική Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου.

 

Η Πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικής Παιδείας Αμερικής Βασιλική Φιλιώτη στον χαιρετισμό της ανέφερε ότι η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής με τα μέλη συλλόγους και τον Οργανισμό Ελληνικής Παιδείας Αμερικής επιτελούν ένα σπουδαίο έργο για την διατήρηση και διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Συνεχάρει τον ομιλητή και τον σύλλογο Μυτιληναίων Αμερικής για την ωραία αυτή εκδήλωση και προσκάλεσε τους συλλόγους να προγραμματίζουν συχνά εκδηλώσεις που σχετίζονται με την ιστορία και τον πολιτισμό μας, να μιλούν Ελληνικά και να μεταλαμπαδεύουν την γλώσσα μας και ελληνοχριστιανικές αρχές και αξίες του ελληνισμού στις νέες γενιές, στα παιδιά μας.

 

Ο Ομιλητής εστίασε την παρουσίαση του στα σημαντικότερα αρχαία μνημεία της Λέσβου, που καθιστούν το νησί έναν ιδανικό πολιτιστικό προορισμό διεθνούς εμβέλειας. Στην συνέχεια παρουσίασε αρχαία ευρήματα που μαρτυρούν ότι οι κάτοικοι της Λέσβου ήδη από το τέλος της Νεολιθικής Εποχής, δηλαδή από το 4.000 π.Χ., είχαν αναπτύξει πολιτισμό και χρησιμοποιούσαν μεταξύ άλλων πήλινα οικιακά σκεύη για την καθημερινή τους ζωή. Η Λέσβος κατά την διάρκεια των ιστορικών χρόνων έχει να παρουσιάσει σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης, των γραμμάτων και της πολιτικής, όπως:

 

- Πιττακός ο Μυτιληναίος (650-570 π.Χ.) ήταν πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της Μυτιλήνης, φιλόσοφος και ποιητής και χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους «Επτά Σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας». Ο Δήμος εξέλεξε ως αισυμνήτη (δηλαδή κυβερνήτη) τον Πιττακό, στον οποίο παραχώρησε απόλυτη εξουσία, για μία δεκαετία (589-579 π.Χ.), με την παρέλευση της οποίας παραιτήθηκε από την αρχή εκουσίως.

 

- Θεόφραστος ο Ερέσιος (372-287 π.Χ.) έγραψε περίπου 240 έργα για πλήθος θεμάτων όπως Ηθική, Λογική, Ρητορική, Μεταφυσική, Βοτανική, Ζωολογία. Το 348 π.Χ. ο Θεόφραστος με τον Αριστοτέλη πήγαν στην Άσσο, μία πόλη που ιδρύθηκε από την Μήθυμνα στις βόρειες ακτές του Αδραμυτικού Κόλπου, εκεί σχημάτισαν μια μικρή ομάδα φιλοσόφων κάτω από την προστασία του τοπικού ηγεμόνα Ερμεία. Το 345 π. Χ. ο Αριστοτέλης ακουλουθώντας την προτροπή του μαθητή του Θεόφραστου πήγαν στην Μυτιλήνη, όπου έμειναν περίπου δύο χρόνια. Από την Μυτιλήνη, το 342 π.Χ., κατόπιν προσκλήσεως του Βασιλέα Φιλίππου, ο Αριστοτέλης και ο Θεόφραστος πήγαν στην Μακεδονία για να αναλάβουν την διαπαιδαγώγηση του Αλεξάνδρου. Το 323 π.Χ. ο Αριστοτέλης όρισε τον Θεόφραστο διευθηντή και διάδοχο στην σχολή του, η οποία ήταν γνωστή με το όνομα «Περιπατική Σχολή». Ο Θεόφραστος ονομάστηκε «Πατέρας της Βοτανικής».

 

Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μυτιληναίων Μιχάλης Μπάνης και η πανεπιστημιακή καθηγήτρια Μαίρη Παπουτσή απένειμαν τιμητική πλακέτα στον Δρ. Ιωάννη Κουρτζέλλη για τα επιτεύγματα του στην επιστήμη της Αρχαιολογίας, για την συμμετοχή του σε ανασκαφές που έχουν γίνει στην Μυτιλήνη, στην Μήθυμνα, και στην Λήμνο, και για την εξειδίκευση του στην Τεχνολογία της Τρισδιάστατης Οπτικής Αναπαραστάσεως Αρχαίων Ναών.

 

Τελειώνοντας ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής Μιχάλης Μπάνης ευχήθηκε Καλό Πάσχα σε όλους και Καλή Ανάσταση στην Πατρίδα μας την Ελλάδα.



          

           


Ολη  η ομιλία του του Δρ. Κουρτζέλλη ζωντανή στο youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=6V1-fDfZRto&feature=youtu.be&a



Επιστολή του Προέδρου του Συλλόγου Μυτιληναιων Αμερικής Μιχάλης Μπάνης

Προς: 

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος (Μυτιλήνη)

Παναγιώτης Σταυρακέλλης (Αγιάσος)

Γιαννης Μανούκας (Βατούσα)

Ελευθέριος Καπετανάς (Νάπη)

 

Ο Σύλλογος Μυτιληναιων Αμερικής σας εύχεται Καλή Ανάσταση σε σας, στην οικογένεια σας, στα Μέλη των Συλλόγων σας και στην Μητέρα μας την Ελλάδα. (Μη στεναχωριέστε, δεν ξεχάσαμε την Πατρίδα μας την Μυτιλήνη που πάντοτε την έχουμε μέσα στη σκέψη μας).

 

Με επιτυχία έγιναν διαλέξεις σε τρία Αμερικανικά Πανεπιστήμια για τα αθάνατα επιτεύγματα των Προγόνων μας, την ένδοξη Πολιτιστκη μας Κληρονομιά. Από εκεί αντλήσανε αξίες για την δημιουργία του Αμερικανικού Έθνους. Με πρωτοβουλία του Χρήστου και της Μαρίας Παπουτσή (με καταγωγή από τη Βατουσα), ο αρχαιολόγος Δρ. Ιωάννης Κουρτζέλλης (με.καταγωγη από την Αγιάσο) παρουσίασε με σαφήνεια την "Συνεισφορά της Λέσβου στον Ελληνικό Πολιτισμό".

 

Τα Ιερά Βιβλία των Προγόνων μας αγαπούσανε ο Πρόεδρος Τζέφερσον και ο φιλόσοφος Γκαίτε και πολλοί άλλοι. Από εκεί αντλήσανε αξίες για την δημιουργία του Αμερικανικού Έθνους. 

 

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μυτιληναιων Αμερικής Μιχάλης Μπάνης θα ήθελε να σας παρακαλέσει, εάν έχετε χώρο στη διάρκεια του 2016 να δημοσιεύσετε λεπτομέρειες για τις διαλέξεις που έχει κάνει εδώ στην Αμερική ένας άξιος Επιστήμονας ο Αρχαιολόγος Δρ. Ιωάννης Κουρτζέλλης.

 

Εάν θέλετε μπορείτε να δημοσιεύσετε από μια Φωτογραφία, μια Παράγραφο, μια Σελίδα ή ότι δυνατότητα έχετε.

 

Με Αγάπη προς την Πατρίδα 

Μ

  

To:

The Publishers of

- "Poimin Magazine of Metropolis of Mytilene"

- "Agiasos Magazine"

- "Vatousa Magazine"

- "Napaios Apollon Magiazine"

 

The Mytilenian Society of America would like to wish you, your family, and your members a Happy and joyful Easter

 

Also you have been selected as the best places to print our message that the Hellenic Heritage is glorious and a source of many good thinks.

 

Please tell us if you have space available to:

- Publish good news from the Lecture given by archaeologist Dr. Ioannis Kourtzellis at the Mytilenian Center in New York

- The space can be for one of the following:

- A Photograph

- A three lines Paragraph 

- 1/4 of Page

- 1/2 of Page

- Or any space that you have for the Hellenic Heritage and the Mytilenian Achievements

- You can print any time during the year 2016

 

Καλή Ανάσταση

 

  Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μυτιληναιων Αμερικής Μιχάλης Μπάνης έστειλε επιστολή για το Πάσχα

                                      

                                                                                          

Καλημέρα,

 

Σήμερα, Κυριακή 22 Μαΐου 2016, ο Σύλλογος Μυτιληναιων Αμερικής οργάνωσε με επιτυχία την Γιορτή της Λαμπρής (Πασχαλινή Γιορτή). 

 

Οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους ήτανε από την Αγιάσο ! ! !

 

Με την ευκαιρία αυτή θελουμε να στείλουμε την αγάπη μας στην πονεμένη Μάνα μας την Ελλάδα.

 

Και πολλούς χαιρετισμούς σε όσους έχουν ρίζες στην Μυτιλήνη, στην Αγιάσο (και στην Νάπη) (Επίσης και στα αλλά χωριά της Μυτιλήνης για να είμαστε δίκαιοι) ! ! !

 

Με αγάπη προς την Πατρίδα 

Μ

    

 

                                         Επιστροφή στην αρχική σελίδα